FORUM DE DEZVOLTARE PERSONALĂ ROMÂNESC


  Valorile morale

  Distribuiţi

  nikokiko
  nou venit
  nou venit

  Mesaje : 13
  Puncte : 15
  Data de inscriere : 04/01/2011

  Valorile morale

  Mesaj  nikokiko la data de Mar 15 Feb 2011 - 14:37


  Valorile morale pot fi privite din cel putin 2 perspective. In primul rand, ca reactii innascute, precum empatia, care ne ajuta sa adoptam in plan subiectiv perspectiva celuilalt, sa-i intelegem problemele sau bucuriile si sa rezonam cu ele. Fiind o fiinta sociala, omul paote ajuta in mod natural. In al doilea rand, valorile sunt constructe motivationale complexe, avand parte cognitia si fiind puternic sustinute afectiv. Din pacate, partea cognitiva poate fi eludata, permitand tipuri diferite de comportament in cadrul aceluiasi cod moral (set de valori). Acest lucru se poate face prin difuziunea respunsabilitatii, limbaj eufemistic,dezumanizare, etc.

  In ceea ce priveste dezvoltarea ontologica, o parte din valori pot fi preluari ale sfaturilor parintilor, ideilor prietenilor, profesorilor, modelelor vazute la televizor, si interiorizari ale acestora. De altfel, una din cele mai interesante capacitati umane este invatarea mijlocita. Noi invatam din experienta altora, acest lucru permitandu-ne o adaptare extraordinara la mediu, cu riscuri reduse. Dezavantajul este ca nu invatam doar lucrurile bune..

  O alta sursa posibila pentru valori este asa numitul proces de supracompensare a complexelor. Atunci cand se confrunta cu un complex (un comportament non-integrat si necontrolat constient, cum este, de exemplu, timditatea), unele persoane valorizeaza comportamentul respectiv, incercand astfel sa-si echlibreze eul. Rezultatul acestui mecanism de aparare este in general un echilibru precar. Subiectul nu mai este constient de complexul sau,care ramane insa activ, cu efecte nefaste asupra vointei naturale, originale.

  In ceea ce priveste modul in care poate fi surprinsa personalitatea, este importanta dicutia asupra a trei tipuri de interactiune: Comportament <-> mediu, structuri interne <-> comportamnet, structuri interne <-> mediu . Si mediul poate fi considerat ca putand fi surprins in mai multe ipostaze: mediu perceput (compus din elementele cu care interactionam si pe care le constientizam), mediu potential (compus din toate elementele care ar putea sa ne afecteze/ sa intre in campul constiintei)

  Un mecanism foarte intresant pentru formarea valorilor este invatarea conditionata. Daca rasplatim compotamentul moral, acesta va tinde sa se intareasca, si va deveni mai probabil. Daca in schimb, incurajam comportamentul imoral, acesta va fi mai prezent in conduita. Copilul va stii ca daca ajuta, va fi rasplatit. Cu toate acestea, conditionarea nu poate fi considerata unic responsabil pentru compotamentul prosocial si formarea valorilor morale - acest lucru ar presupune ca suntem prin natura noastra egoisti (Frans B.M. de Waal,considera ca nu suntem prin natura noastra egoisti, intrucat nu suntem foarte des recompensati, in mod normal, penru comportamentul prosocial. George C. Williams, considera ca suntem, in sensul in care comp. prosocial este datorat probabilitatii recompensei.

  Legat de conditionare, se cunoaste legea efectului - recompensarea unui comportament duce la intarirea lui. Cu toate acestea s-a constatat ca exagerarea si explicarea comportamentului unei persoane, punand prea mult accentul pe cauzele externe, situationale si prea putin pe cauzele personale, duce la renuntarea la comportament dupa ce cauzele extene dispar (efect de suprajustificare).

  Cam atat despre asta deocamdata! Astept sa veniti cu idei noi , opinii personale, puncte de vedere...
  avatar
  Cassiopeia
  nou venit
  nou venit

  Mesaje : 49
  Puncte : 53
  Data de inscriere : 18/11/2010

  Re: Valorile morale

  Mesaj  Cassiopeia la data de Mier 16 Feb 2011 - 12:21

  Uneori, am impresia ca unele dintre aceste valori morale sunt sinonime cu contrangeri morale!


  _________________
  Cant fara sa-mi pese ca-i cineva sa m-asculte. Imi place doar toamna cand umblu prin frunzele multe; visez o iubire ce n-a fost si nu e...desi tot mai rece si singur cararea ma suie.

  nikokiko
  nou venit
  nou venit

  Mesaje : 13
  Puncte : 15
  Data de inscriere : 04/01/2011

  Re: Valorile morale

  Mesaj  nikokiko la data de Mier 16 Feb 2011 - 12:32

  Poti sa imi dai un exemplu de o valoare morala sinonima cu constrangerea si in ce situatii ar actiona ca si constrangere?
  avatar
  David N
  nou venit
  nou venit

  Mesaje : 11
  Puncte : 11
  Data de inscriere : 14/11/2010

  Re: Valorile morale

  Mesaj  David N la data de Joi 17 Feb 2011 - 6:57

  @nikokiko am citit postarea ta lunga si codificata si am simtit cum ma i-a un val.... affraid
  ai si o traducere pentru ce ai spus mai sus? scratch
  avatar
  Cassiopeia
  nou venit
  nou venit

  Mesaje : 49
  Puncte : 53
  Data de inscriere : 18/11/2010

  Re: Valorile morale

  Mesaj  Cassiopeia la data de Mier 23 Feb 2011 - 12:37

  Poate ca nu m-am exprimat cum trebuie, sau ai luat-o tu prea mot-a-mot. Consider ca societatea poate impune anumite reguli de moralitate care pot fi vazute ca si constrangeri; recent am citit despre cazul unei femei afgane careia i-au fost taiate urechile si nasul pentru ca a indraznit sa fuga de un sot abuziv; conform valorilor lor morale, au fost indreptatiti sa o mutileze.
  Cu cateva decenii in urma, o femeie care nastea un copil "din flori" cum se zice pe la noi, era imorala nu? Sau era considerata *****, cu siguranta nu se incadra in moralitatea societatii de atunci. Sau fara sa iubeasca, era constransa sa se casatoreasca cu tatal copilului.

  Si ar mai fi exemple.  _________________
  Cant fara sa-mi pese ca-i cineva sa m-asculte. Imi place doar toamna cand umblu prin frunzele multe; visez o iubire ce n-a fost si nu e...desi tot mai rece si singur cararea ma suie.

  Continut sponsorizat

  Re: Valorile morale

  Mesaj  Continut sponsorizat


   Acum este: Mar 15 Ian 2019 - 22:08